Google+ Екзотични Дестинации
Last Minute Оферти
ribbon

rila_1

Боровец - Хотел Рила

Нова Година в Хотел Рила, най внушителният Боровец

Виж повече...

 
 
ribbon

808 1

Велинград - Двореца

Пакет Коледа 2014 в СПА хотел Двореца

Виж повече...

ribbon

Stream 11

Зимна приказка в Пампорово

Коледа и Нова Година в апарт-хотел
Стрийм Ризорт!

Виж Повече...

ribbon

DSC 7033

Нова Година в Чифлика

Незабравимо изживяване в СПА хотел Балкан

Виж повече...

Екзотични Дестинации

Екзотични Дестинации (8)

Полезна информация за Бали-Индонезия

Остров БАЛИ е земя, която сякаш има магнит в своето сърце… това чувство е трудно да се разбере ако не се опита. Човек посетил острова веднъж може да поиска да остане тук завинаги - това е неговата магия. Може би заради неговата красота, може би заради дружелюбните хора или влиянието на древни духове… това е загадка. Известен е с няколко имена - "Острова на боговете", "Мястото на пълно щастие, радост и мир (Shangri-La)", "Последния рай", "Центъра на Вселената" и "Острова на хилядата храма". Насладете се на пълноценна почивка, изпълнена с екзотика, митове и тайни. Не може да останете равнодушни към белите плажове, богатата растителност и примамливата атмосфера.

Бали е част от Република Индонезия и е разположен на 8-9 градуса южно от Екватора, между остров Ява на запад и останалата част на Lesser Sauda Islands (Sumbawa, Flores, Sumba, Timor) на изток. Бали се простира на площ само 5,632 кв. км, а разстоянието между южната и северната му точки е 90 км и по-малко от 140 км от най – източната до най – западната си точка. Поради това няма проблем да разгледате целия остров чрез дневни турове. Можете да отидете, където искате на острова през деня и да се върнете до вечерта в хотела или вилата, където сте отседнали. Разположен само на 2 км от Ява, климата, флората и фауната на Бали са подобни като на по – големият му съсед /Ява/. Острова е известен с красивата си природа. От запад на изток се простират 6 вулкана – между 1,350 и 3,014 м. Има буйни тропически гори, вулкански езера, бързи реки, зеленчукови и плодови градини. Южните плажове на острова са покрити с бял пясък, докато плажовете в другите части – със сив и черен вулканичен пясък. Дневните температури са между 20 и 33 градуса през цялата година. От декември до март северният мусон може да причини проливни дъждове и висока влажност, но обикновено дните са слънчеви, а дъждовете започват през нощта и преминават бързо. От юни до септември влажността е ниска и е приятно хладно през вечерите. През този период едва ли ще вали. 

 

 

Името на града-държава Сингапур (Singapore) идва от санскрит и означава Град на лъва. Сингапур е смятан за най-чистия и зелен мегаполис в Азия. Градът не отстъпва на модерните мегаполиси - привлича с уникалната си смесица от небостъргачи, търговски центрове и типични местни кварталчета. Мозайката от култури и езици включва китайско, малайзийско и индийско влияние. 

Заради малката си територия Сингапур непрекъснато търси начини да увеличи площта си. За целта почва се набавя от собствените хълмове, от морето или се закупува от съседните държави и се насипва в Синагапурския залив. От 581,5 кв. км през 1960 г. територията на страната е нараснала до 697,2 кв. км през 2003 г., а до 2030 г. се очаква да се увеличи с още 100 кв. км.

Създаден като английска търговска колония през 1819 г., днес Сингапур е една от най-богатите държави в света с най-натовареното пристанище в света. Освен това Сингапур е вторият най-гъсто населен град след Монако. Разположен е на 63 острова. Освен основния, най-големите са Юронг,Пулау Теконг, Пулау Убин и Сентоса.

Важна информация:

Население: 5 076 600 души 

Валута: сингапурски долар (SGD) (приблизително 1 сингапурски долар = 1,22 лева)

Най-удобният начин да се снабдите с пари е чрез многобройните АТМ устройства. Обменните бюра са с надпис "Licensed Money Changer". Банковите преводи може да се бавят със седмици и имат високи такси. Можете да обмените пари и в банките, но някои банки не обменят пари в събота. 

Банките работят от понеделник до петък 10:00 - 15:00 часа, в събота 9:30 - 13:00 часа. 

Спешен телефон: Полиция: 999, Бърза помощ: 995

Туристическа информация: Тел. 1800 736 2000 (24-часова автоматична система за туристическа информация)

Здраве и сигурност: Водата от водопровода в Сингапур е напълно безопасна за пиене.

Сингапур е сред държавите с най-ниско ниво на престъпност. Все пак внимавайте за джебчии в туристическите райони, градския транспорт и на летището.

Остров Пукет- Перлата на Адаманското море

Пукет е най-големият тайландски остров, на около 800 км от Бангкок и затова връзката му с тайландската столица е самолетна. Островът е една от най-популярните туристически дестинации в Югоизточна Азия. Изключителна природа: прекрасни плажове, огромни варовикови скали, изумрудени заливи. През цялата година температурата на въздуха е между 21 -34 градуса, на морската вода – 26 -28 градуса.

Едно от старите имена на приказния остров Пукет е Тамил Маникрам (в превод Кристалната планина). Сравнително голям по площ - 570 кв. км заедно с околните му островчета, той е част от Тайланд, с който го свързват два моста. 70 на сто от територията на острова е хълмиста, а най-високият връх Май Та Сип Сонг е 529 м. През сухия сезон "на веселбата", който започва през ноември и продължава до април, мусонните ветрове духат от североизток, а през влажния - в обратна посока.

Различни са теориите за първите заселници на Пукет. Според някои това са местните цигани чао лей, за които легендата твърди, че ще останат тук, докато не се свърши храната. Според други първите обитатели били индийци - колонизатори, дошли през I в. сл. Хр. Основната част от 231 000 жители на острова са тайландци. В централната му зона живеят китайците, дошли през XIX в. да обработват местните мини.

Европейците, наричащи острова Джункцейлон, стъпили за пръв път на Пукет през XVI в. От 1933 г. Тайланд не е абсолютна монархия, а Пукет получава административна независимост. Повечето от жителите на острова са будисти, китайците са предимно таоисти и махаяна будисти. Малък процент от населението изповядва исляма.

Местните се занимават предимно със земеделие - отглеждат каучукови дървета, кокосови палми, ананаси, манго, папая и кашу. Другото им традиционно занимание е риболовът, а благодарение на фермите за скариди хилядите туристи задължително опитват от местния специалитет -

скариди с люто-кисел сос

Хората от Пукет говорят тайландски и малайския диалект яуи. Чужденецът, пристигнал тук обаче, е добре да знае, че тайландският е тоничен език, т.е. понижаването или покачването на тона сменя смисъла на думата.

Тайланд е известна като Страната на усмивките. Жителите й са пословично гостоприемни, а най-простото правило да се чувства туристът добре там е да се усмихва - така може да се отблагодари, да се извини, да покаже, че схваща за какво става дума, да поздрави. Чужденецът не бива да се горещи, когато не разбира нещо или е недоволен, защото това няма да се хареса на умерените тайландци.

Повечето от тях имат собствени фирми, които управляват, без да се оплакват или горещят. Те са много приятелски настроени, а двете най-често повтаряни фрази "Май Пен Рай" ("Няма значение!") и "Чай Йен Йен" ("Спокойно!") описват най-добре характера им. Макар трудно да избухват, те са много чувствителни и дори и

шегите могат да ги обидят и наранят

Интересно е, че не са особено спестовни. За тях главата на човек е свещена, докато краката - особено нечисти, затова се събуват, когато си ходят на гости. Всичко трябва да се взима или дава с дясната ръка. Особена е почитта към кралското семейство - когато фамилията се появи по телевизията, тайландците стават на крака. А тайландската банкнота бат никога не бива да се настъпва, защото на нея е ликът на монарха.

Пукет предлага условия както за капризните туристи, така и за по-нетрадиционните "изследователи". Големите туристически градове са на двете противоположни страни на острова - град Пукет с 63 000 жители е на изток, а Патонг е на западния бряг. Туристическият център е в Патонг - там са хотелите от световна класа и нощните клубове. На откритите пазари за морски дарове, плодове и зеленчуци туристът може да види на място как се приготвя храната.

Ценителите на антиките могат да влязат в

реставрирани китайски къщи

или колониалните постройки в португалски стил. Любителите на спорта могат да карат колело, да се разхождат из горите и парковете, да играят голф. За по-мързеливите са разходките със слонове, белите пясъчни плажове и минералните басейни.

Водопадът Банг Пае е изключителна забележителност, а любителите на залезите се събират на нос Промптхеп, откъдето се открива невероятна гледка. В музея на мидите пък са събрани фосили на повече от 280 млн. години и миди от цял свят. В зоопарка на Пукет човек пък може да се снима с тигър. Паркът с пеперудите и аквариумът също привличат хиляди посетители. Любопитните могат да се разходят и до фермата за перли Нага, а по-смелите туристи могат да подскачат над морето от бънджи кула.

Задължителна е разходката с кану по Панг-Нга, за да се разгледат пещерите, природните образувания, лагуните.

Разходката със слон е задължителна

На 15 минути с лодка от Пукет е о. Пи Пи, станал популярен след филма "Плажът". Това е идеалното място за гмуркачите. Другият остров Панг-Нга пък е мястото на Джеймс Бонд. Там дъхът спира от невероятните пещерни образувания, осветявани от незабравими изгреви. Единствен конкурент е о. Симилан - известен с невероятно красивото морско дъно. В горите на Пукет е имало екзотични животни - слонове, маймуни, носорози, тигри, които днес могат да се "срещнат" в националния парк Као Пра Тае.

Тайландската кухня изобилства от морски дарове от Андаманско море. Приготвят се по различни начини, но винаги с много подправки и треви, чесън, мента, кимион, босилек, чили, кориандър. Според познавачи, ако се опише богатството от ястия на Пукет в книга, тя ще е с големината на телефонен указател.

Самият град Пукет е центърът на гурмето - там са най-добрите ресторанти. Камон Чин е най-популярното местно изкушение за закуска - оризови пръчици с подправена с къри риба, поднесена с пресни зеленчуци, подправки и плодове.

Обядът започва със Сом Там - салатата от папая

комбинирана със сурови морски дарове и зеленчуци. Яде се с ориз и пържено пиле, които могат да са много люти. Као Мок Кай е мюсюлманският специалитет за обяд - печено пиле и подправен с шафран ориз в сладко-кисел сос. Пукет е раят на плодовете, които могат да се ядат и между ястията за "почивка". Рамбутанът е малко крехко космато плодче, което може да се вкуси само там, защото е трудно да бъде изнасяно.

Ако пък се питате какво най-често туристите си носят за спомен от Перлата на Андаманско море, отговорът е лесен - незабравими преживявания и перли или ръчно нашарени дрехи. 

ТАЙЛАНД СТРАНАТА НА УСМИВКИТЕ - 9 ДНИ  БАНКОК И ОСТРОВ ПУКЕТ.

Тайланд, известен още и като Сиам (старото име на Кралство Тайланд) е екзотична държава, част от полуостровите Индокитай и Малака на брега на Индийския океан. Към Тайланд спадат и голям брой малки живописни екзотични острови, които всяка година привличат хиляди туристи от цял свят. Тайланд с древната си култура, безбройни будистки храмове и живописните пазари, дворци, хотели и острови, топлите Южнокитайско и Андаманско море, екзотичната и пикантна тайландска кухня и тайландците с техните спокойни усмивки и сърдечното гостоприемство са причината Тайланд да е сред най-посещаваните туристически дестинации в света и ако тази година планирате екскурзия и почивка в Тайланд, сега е момента да я планирате.

Тайландската столица Банкок е пълна с живот, който кипи в навсякъде от богатите сгради, квартали и домове до кварталите, в които нагъсто съжителстват цели фамилии преживяващи с няколко долара на месец. Населението на кралството, обитаващо Тайланд повече от 15 века се издържа от приходите от туризъм едва през последните 50 години. До 70-те години на миналия век, на острова дори не са били прокарани пътища. Населението на Тайланд наброява близо 65 хил. жители. Над 80% от местните са тайландци, 12 % китайци, близо 4 % малайци и други. Официалната религия в страната е будизмът – 95 % от местното население са будисти, а 4% са мюсюлмани, които са концдентрирани предимно в южните части на страната. Официалният език е тайландският.

Остров Ко Самуи, Кох Самуи или просто Самуи е най-красивия тайландски остров, втория по големина в Тайланд и предпочитан, от много от туристите, уморени от изобилието посетители, които заливат улиците, храмовете и забележителностите на остров Пи Пи (на който е сниман филмът “Плажът”), Патая и Пукет. Остров Ко Фи Фи (Ко Пи Пи), скалист остров и стръмни, вертикални брегове, покрити с гъста тропическа растителност, които се издигат от лазурните води на океана е съвършеното място, в чиито прозрачни сини води можете да се гмурнете, за да видите различни видове корали и малки пъстри рибки. Остров Пукет е разположен на западното крайбрежие на Тайланд и ако сте избрали да почивате там, докато сте в Тайланд или просто отидете до там, докато сте на своята екскурзия в Тайланд, ще се уверите сами, че плажовете са удивително красиви, океанската вода е прозрачно синя, като в плувен басейн и центъра на острова е превзет от фантастична тропическа гора – парк Као Фра Таео, който е под закрилата на закона. Заливът Пхангнга, който се простира на изток от остров Пукет е също място, което трябва да посетите – скали наподобяващи стълбове, покрити с гъста тропическа растителност се изправят вертикално от водата.

Забележителности в Тайландските градове
Банкок – пазаруването в Банкок е преживяване- от големите търговски центрове до пазарите е прието да се пазарите за цената. Нощния пазар Патпонг и уличните пазари предлагат богато разнообразие от ръчно изработени изделия, дрехи, платове, копринени, памучни и кожени изделия, всички те на неустоими цени, които самите вие можете да договорите. На нощните пазари можете да купите както стоки на големи дизайнери с недоказан произход и така и евтини сувенири, които могат да ес окажат по-ценни от стойността, за която сте се спазарили.

В Банкок се намират и два удивителни храма – храмът на полегналия Буда и храмът на златния Буда. В храмът на полегналия Буда, както подсказва и името се е излегнала 40 метрова златна статуя на божеството. Храмът на златния Буда се намира в сърцето на столицата, близо до до кралския дворец Гран Пелас (в който се намира друга, изумителна изумрудена статуя на Буда, създадена през първи век преди Христа в град Паталипутра в Индия). В този храм се намира златна статуя на седящия Буда. Скулптурата е изработена от над 5 тона злато. Днес е една от най-сниманите забележителности в Тайланд. Внушително е да се изправиш и да се снимаш пред подобен колос от злато, докато си на екскурзия в Тайланд.

Аютая е древната столица на Тайланд, на поречието на река Чао Прая и цялата е един исторически паметник, изпълнен с будистки храмове и статуи на Буда. Аютая, Тайланд се смята за едно от архитектурните чудеса на Азия. По значимост в миналото може да бъде сравнен с градове като Атина и Рим. В резултат от нахлуването на бирманците, градът е почти напълно унищожен. В следствие на това столицата се премества там, където е днес – в Банкок.

Природни забележителности на Тайланд
Връх Интханон, висок 2565 метра е най-високата точка в страната. Намира се в северозападните части на Тайланд и въпреки височината си, на него не е студено и изобилието от природа потвърждава това. Ако по време на своята почивка в Тайланд се отправите към него, няма да сбъркате – пътя към върха е означен със старателно изработена дървена табела, а надморската височина е изписана със златисти букви.

Водопадът Сай Йок Нои в тайландската провинция Канчанабури сред гъста тропическа растителност, водопадът и скалните образувания около него привличат огромен брой туристи. Друг водопад - Банг Пае, макар да е само 18 метра, притежава дивия вид на джунглите. Важно е през кой период отивате на посещение там, тъй като водопадите в Тайланд се влияят от сухите и дъждовните периоди.
Не по-малко забележителен е и националния парк Ерауан, на брега на езерото Си Накарин, който подслонява екзотично изобилие от огромен брой растителни и животински видове. Тарутао е първият в Тайланд морски национален парк, с обхват водите на 51 острова. Усамотен в югозападната част на страната, Тарутао ще ви разкрие великолепен подводен свят от екзотични риби и корали формиращи многоцветна феерия. Този район се смята за един от най-тихите и спокойни за почивка в Тайланд. Национален парк Као Йай пък е най-старият национален парк на територията на Тайланд и прилича на огромна зоологическа градина, богата с многообразие от животни.

Като говорим за животни, когато сте в Тайланд, непременно посетете някоя от крокодилските ферми, пръснати из цялата страна. Крокодилската ферма в Самутпракан, една от най-големите в Тайланд ще ви покаже тези хладнокръвни хищници отблизо – при това не просто в естествена среда а в представления, в които опитомените хищници ще покажат своята умна природа.

Живот по водите
Плаващите заведения и животът по водата са емблематични за Тайланд. Цели клубове, барове, ресторанти или нощни заведения се носят върху подобни на салове платформи. Да изпратите слънцето, наслаждавайки се на залеза по време на вечеря е едно от удоволствията, за които трябва да намерите време.
Какво е Тайланд без плуващия пазар Дамноен Садуак, който се намира на около час път с кола западно от Банкок, като пътьом сами ще видите как огромните сгради се заменят с малки къщички, в които тайландците живеят своя делничен живот и можете от първа ръка да видите бита и устройството на техните домове. Плуващият пазар до столицата е една от големите забележителности на страната. Направо върху водите са разположени цели кухни, оборудвани с всичко необходимо за приготвянето на разнообразни астия. Не ви съветваме да се изкушавате от тях, заради по-специфичните условия при които се приготвят, но прясно изрязания пъпеш с вкусен плодов сок е нещо, което не бива да пропускате.

Тайландската кухня
Храната, която местните ядат е евтина, така че, ако се случи да останете повече там, спестяванията ви не са много и се престрашите да опитате от чуждоземската кухня, в Тайланд можете да изкарате месеци. Тайланд е един от главните износители на ориз в света и многообразието от пресни риба, меса, плодове и зеленчуци е поразяващо. Във времето за обяд и вечеря, за няколко цента можете да купите пържено пиле, ориз, скариди или най-разпространената люта супа с кокосово мляко от някоя улична сергия или скара.
Естетичното в тайландската кухня е подредбата и подготовката на храните – морската храна се поднася в изобилие, на което не сме свикнали, а прочутите гравирани плодове и зеленчуци са пир за окото. Тайландската храна, подобно индийската комбинира и балансира петте основни вкуса – люто, кисело, солено, сладко и горчиво. С екзотичнта си смес от вкусове и стилове, тя комбинира най-доброто от китайската и индийската кухня, като съхранява отличителните си черти.

Религията в Тайланд
Не е необходимо да съобразявате облеклото си с преобладаващата религия в Тайланд, но все пак, не обличайте най-оскъдните си дрехи, когато посещавате тайландските храмове и светини, а те са навсякъде – дори до най-светската сграда и най-претъпканите улици, в офисите или жилищните сгради – навсякъде има малки параклиси със статуи на Буда, на които много от тайландците се покланят. Оставените около статуите благовония под формата на горящи пръчици и малки панички с ароматни свещи разнасят из въздуха на всички населени места ароматът на Тайланд.

От храмовете и религиозните места, непременно отделете време да видите Мраморния храм. Снежнобелия мраморен храм, покрит с червени керемиди е автентично произведение на изкуството. Друг храм, който заслужава да бъде видян е Уат Фратат, най-стария храм в провинция Чанг Май, още от 14 век. Достъпът изисква усилия, тъй като за да стигнете до него, трябва да изкачите 300 стъпала до върха, където ви очаква великолепна изумрудена статуя на Буда и статуя на хиндуисткия бог Ганеш.

Бирма (Burma), официално съюза Мианмар (Union of Myanmar), е най – голямата страна като географска площ в Индокитай. Страната граничи с Китай на североизток, с Лаос на изток, Тайланд на югоизток, Багладеш на запад, Индия на северозапад и залива на Бенгал на югозапад. Една трета от периметъра на Мианмар е непрекъсната брегова линия. 

Културата на страната, силно повлияна от съседите й, се базира на будизма и някои местни елементи. Разнообразието на населението е изиграло огромна роля при определянето на политиката, историята и демографията в наши дни. 

  • Климат – тропичен 
  • Средни температури – януари (13°C, 27°C ), юни (26°C, 34°C) 
  • Официален език – бирмански 
  • Столица – Найпидо 
  • Най-голям град – Янгон 
  • Валута – Кият (MMK) 
  • Население – 50 020 000 жители (2009) 
  • Религия – будизъм – 89%, други - 11% 
  • Часова зона - MST (UTC+6:30)

Ридли Киплинг пише: „Златното кубе каза: „Това е Бирма и тя е съвсем различна от всяка земя, която ти познаваш“. Смаян от мащаба и богатството на пагодата „Шведагон“, Киплинг вероятно би занемял, ако наистина е могъл да попадне вътре в храма.

Облицована със злато, чиято стойност е около 90 милиона долара, блестящата камбановидна ступа е разположена в центъра на 55-декаровия комплекс „Шведагон“. Традицията повелява вярващите и туристите да вървят по посока на часовниковата стрелка, докато преминат покрай многобройните покрити с мозайки колони, шпилове, украсени молитвени павилиони, статуи на Буда, 78 по-малки филигранни пагоди и навсякъде хора, които се молят, срещат, медитират, говорят и гледат как играят децата им. 

Камбани звънят. Кадилни пръчици разпръсват приятен аромат. Ароматът на приношенията от цветя, ярките цветове на традиционните пасо и лонги (саронги, носени съответно от мъже и жени), наситено шафранените роби на будистките монаси и звукът на нежни напеви и молитви се съчетават в чувствена смесица.

Сияйната 32-етажна ступа се извисява нагоре и завършва със златен глобус, който е натъпкан с 4350 диаманта и скъпоценни камъка, включително един 76-каратов диамант на върха си. За будистите това е най-таченото място в страната, тъй като се смята, че то съхранява реликви от четирима Буди, които са се появявали на земята. То е най-бляскаво при залез.

В „Савой“, исторически хотел в колониален стил, питайте за стаи, които имат изглед към пагодата или я наблюдавайте от хотелския ресторант, уместно (макар и твърде предвидимо) наречен „Киплинг“.

След ден на борба с тропическата влага и разнебитените, изригващи дим автобуси по широките булеварди на Янгон с дървета покрай тях, климатиците и единственият винен бар в Янгон ще ви зарадват.

АНГКОР-ВАТ

 

АНГКОР (Angkor) е древната столица на Камбоджа. В течение на няколко века кхмерските крале, считащи себе си за богове, строили тук величествени дворци и храмове. В X-XII век Ангкор е бил вероятно един от най-големите градове в света. Но в 1431 година, след като войските на съседния Сиам (днешен Тайланд) завладяли и разрушили града, жителите го напуснали и той попаднал във властта на джунглата, която го скрила за дълги години. Времето и джунглата не пощадили дървените постройки, но дворците и храмовете, независимо от разрурушенията, съумяли да се противопоставят и просто потресли европейските изследователи, когато ги видяли за пръв път през XIX век. В Европа Ангкор получил широка известност през 1868 година, след излизането на книгата “Пътешествие в Сиам и Камбоджа” от френския натуралист Анри Муо. Под натиска на Франция през 1907 година, намиращият се под контрола на Сиам Ангкор, бил върнат на Камбоджа. Първите работи по разчистването му от джунглата и възстановяването на сградите започнали още в началото на XX век, но пълномащабен характер придобили едва през 1930 годна. Гражданската война, започнала след държавния преврат в 1970 година и продължила почти 20 години, нанесла на Ангкор огромни вреди. Истинските грижи по възстановяване на Ангкор започнали отново през 1990 година, а от 1992 година градът е взет под егидата на ЮНЕСКО. Руините на Ангкор заемат площ от около 200 кв.км. Запзили са се около 100 дворци и храмове.


Ангкор-Ват

Храмът Ангкор-Ват (Angkor Wat) е разположен до южната граница на древния Ангкор и се явява безспорно най-голямата му забележителност. Преводът на името му гласи “град-храм”. Построен е при управлението на крал Суряварман II (1112-1152г.) и е посветен на индуисткия бог Вишну. Ангкор-Ват е навярно наи-крупното религиозно съоръжение в света. Общата му площ е около 2 кв.км. Той се е съхранил най-добре в сравнение с останалите постройки, което се обяснява с това, че даже след запустяването на тези места и до наши дни, в него са живяли будистки монаси. Храмът е обграден от ров с ширина 190 метра, който в древността е гъмжал от крокодили. От западната страна ровът се пресича от каменна дига, по която се влиза в храма. Територията му е защитена от стена с размери 1025 м. на 800 м. От вратата към храма е прокаран дълъг и широк път, разположен върху насип с височина около 1,5 м. Самият храм представлява твърде сложна конструкция на три нива с множество стълби и проходи. Ангкор-Ват е увенчан с пет кули – една в центъра и четири по края на покрива. Височината на централната кула, която е значително по-висока от останалите е 42 м., а над земната повърхност се идига на 65 м. Тази кула символизира митичната планина Меру (Meru), която според индуистката митология е център на света. През всяко ниво преминават галерии. Галериите на първото ниво, с обща дължина около 800 м., са украсени с двуметрови барелефи, изобразяващи различни сцени от митологията и бита на древните кхмери. Галериите на второто ниво са украсени със скулптурни изображения на танцьорки, чиито общ брой е около 2000.


Ангкор-Тхом

Други забележителности на Ангкор са Ангкор-Тхом (Angkor Thom), 

разположен на 1,7 км. северно от Ангкор-Ват, представляващ нещо като цитадела на града. В центърът му се намира основната му забележителност – храмът Байон (Bayon). На 200 м. северозападно от Байон се намира храмът Бапхуон (Baphuon), който бил построен преди самия Ангкор-Тхом. От източната страна, пред рова е разположена така нречената Тераса на слоновете (Terrace of Elephants). От тази тераса кхмерските крале наблюдавали церемониите на главния площад на Ангкор-Тхом. Над терасата са разположени останките на резиденцията на кхмерските крале, в чиито център е Пименакас (Phimeanakas), което означава “Небесен дворец”. Друг голям храм, намиращ се на север от Ангкор-Тхом е Пре-Хан (Preah Khan). Той също е обграден от ров и стена с размери 700 на 800 м. По правило всички храмове на Ангкор са с правилна правоъгълна форма и са строго ориентирани в посока север-юг и запад-изток.


Допълнителна информация:

АНГКОР

 Комплекс от храмове, дворци, водохранилища и канали в Камбоджа край гр. Сием Реап (9-13 в.). Включва руините на древните столици Яшодхарапура и Ангкор Тхом.  Стъпаловидно извисяващи се храмове; най-големият е “Ангкор Ват” (1113-50) с богата скулптурна украса. Днес резерват, включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Вход в сайта

Google+