Google+ Информация
Last Minute Оферти
ribbon

rila_1

Боровец - Хотел Рила

Нова Година в Хотел Рила, най внушителният Боровец

Виж повече...

 
 
ribbon

808 1

Велинград - Двореца

Пакет Коледа 2014 в СПА хотел Двореца

Виж повече...

ribbon

Stream 11

Зимна приказка в Пампорово

Коледа и Нова Година в апарт-хотел
Стрийм Ризорт!

Виж Повече...

ribbon

DSC 7033

Нова Година в Чифлика

Незабравимо изживяване в СПА хотел Балкан

Виж повече...

Фуджейра (Fujairah) е едно от 7-те емирства, които образуват Обединените арабски емирства (ОАЕ). В момента се управлява от шейх Хамад ибн Мухамад аш-Шарки. Състои се от две основни части, които се намират по източното крайбрежие на държавата.

Това е единственото от седемте емирства, което има излаз на Оманския залив. Всичките останали шест са с излаз на Персиийския залив. 

Фуджейра е най-новото емирство в рамките на ОАЕ. До 1953 год. то е представлявало част от емирство Шарджа.

Фуджейра е известна туристическа дестинация. Бреговата му ивица е с дължина от около 90 километра. Населението на емирството е над 130 хиляди жители. Площта му представлява 1.4 от цялата територия на ОАЕ - 1 150 квадратни км. По големина е пето поред от емирствата. Фуджейра е и името на столицата му. Това е и най-големият град в емирството, с население, наброяващо повече от 54 хиляди души.

Държавните фондове се използват за развитие на социалните жилища и за разкрасяване на столицата, освен с всички останали цели по предназначение., Управителят може да взема решения по отношение на всички аспекти на правовата държава, въпреки че федералните закони имат предимство.

Шейхът и близките му роднини оглавяват кабинета на Фуджейра, а няколко членове на уважавани местни семейства съставляват консултативни комитети. Шейхът трябва да ратифицира всички решения от кабинета. След ратификацията на такива решения, те могат да бъдат приети в закона като декрети за емирството, които обикновено влизат в сила веднага.

Емирство Фуджейра е единственото сред седемте, чиято територия обхваща предимно от планински райони. По-голямата част от другите, които заедно съставляват ОАЕ, са покрити основно от пустини. 

Емирството разполага с голямо и модерно летище (Fujairah International Airport).

Средните температури през летния сезон са между 30 и 40 градуса по Целзии, а през зимния спадат съвсем леко и обикновено варират между 25 и 30 градуса по Целзии. Годишното време се разделя и на сух и дъждовен сезон, като дъждовният е през зимата, а сухият – през лятото.

Чужденци или посетители нямат право да купуват земя и въобще – недвижимо имущество. Гражданите на Обединените арабски емирства купуват земя от страна на правителството, след доказване на тяхната националност. Ако няма подходящи терени на разположение чрез официалните правителствени служби, може да се направят частни покупки, като евентуалната цена се определя от пазара и от самите лица.

Продукцията на петрол, както и туризъмът, играят основните роли в икономическото развитие на Фуджейра. 

Когато сте в Барселона няма да ви се налага да избирате между това дали да разглеждате забележителностите или да пазарувате. Можете да правите двете неща едновременно, защото магазините на Барселона са част от духа на града. Страхотни магазини може да се намерят из целия град, но тези които искат да действат бързо, трябва да се съсредоточат върху площад Каталония (Plaza de Catalunya) и Бари Готик ("Готическият квартал"; Barri Gotic). Огромният мол Ел Корт Инглес (El Corte Ingles) е до площад Каталония. От другата страна на улицата е огромният Ел Триангле (El Triangle), където можете да намерите добра парфюмерия. Calle Avinyo е възможно най-интересната улица за пазаруване, разположена в Бари Готик. Други забавни магазини са: този за улична мода – Soda, Angel Gimeno - специализиран в ризи за мъже. Близо е и Zsu Zsa, където две сестри аржентинки и тяхната майка са създали своя собствена колекция от дамско облекло. Herborista del Rei, на улица Calle del Vidre в Бари Готик, е най-доброто място за билки и подправки. Магазинът е тук от 1823 г. Посещението на пазар Ла Бокериа (La Boqueria), е просто задължително. Рибарите заслужават най-много внимание, а изборът на миди риби и други морски дарове е наистина изобилен.

Ако сте решили за пазарувате от световноизвестни марки посетете улица Passeig de Garcia и заобикалящите я улици. Това е мястото, на което ще намерите магазините на големите испански дизайнери, а също и други марки като Zara, Mango и др.

На тази улица е разположен и магазинът за мебели Vincon. Магазин Colmada Quilez - най-известният магазин за храна в Барселона. Тук има огромно разнообразие от вина, подправки, сирене и др.

EL Corte Inglés
Големината на този мол е както обичана, така и ненавиждана, но тя изпълнява функцията си – да предложи всичко на всеки. Модни дизайнери с техните колекции на средни и ниски цени; огромни магазини за парфюмерия и гримове; кожени стоки от всякакъв вид и цени; играчки, детско облекло; художествени материали; храна и деликатеси; мебели, бяла техника, градински пособия; тютюневи изделия. Това са само част от нещата, които може да намерите тук. Най-доброто в този магазин обаче е обслужването. Служителите са винаги учтиви и отзивчиви, дрехите се скъсяват и пробват безплатно и без мърморене.

L’illa
Кръгъл пазарен център  с над 130 магазина. Много от големите международни вериги имат магазини тук, например – Zara, Mango, Benetton и др. На най-долния етаж има пазар и хипермаркет.

Едно от основните предимства на Барселона са многото забележителности. Архитектът, дизайнерът, футболният фен, историкът, градският администратор – всички те могат да видят по нещо. Посещението на Саграда Фамилия, Каса Мила, Каса Калвет е задължително, когато сте в Барселона.

Сaграда Фамилия (Sagrada Familia)
Една от най-уникалните сгради в света. Строежът й започва през 1882 г. по проект на архитект Антонио Гауди. Всъщност работата на Гауди може да бъде видяна из цяла Барселона. Строежът на катедралата спира през 1926 г., когато Гауди умира. По време на строежа на Саграда Фамилия Антонио Гауди е толкова обзет от строежа на храма, че заживява в постройка в близост до него. Преди смъртта му е построена само една от кулите на храма, които по план са 12. Досега са построени общо осем. Строежът й се финансира от частни дарения, предвижда се до 2032 г. Саграда Фамилия да бъде завършена.


Ноу Камп (Nou Camp)
Футболен клуб Барселона е много повече от клуб. Понякога се усеща сякаш той носи гордостта на цялата нация на раменете си. Дори и тези, които не се интересуват от футбол ще харесат посещението на стадиона.


Ла Педрера или Каса Мила (La Pedrera; Casa Mila)
Ако нямате време да посетите всичко свързано с работата на Гауди, посетете поне това място. Строежът на сградата е възложена на Антонио Гауди  от индустриалеца Пере Мила. Нито една от стените на жилището не е права, фасадата на сградата е вълниста с множество железни балкони, различни един от друг. На последния етаж на Ла Педрера се намира и музеят на Гауди.


Макба (MACBA)
Оставете за малко натоварените улици и посетете Музея на модерно изкуство.


Дворец на каталунската музика (Palau de la Música Catalana)
Не е точно като архитектурата на Гауди, но тази концертна зала, построена преди сто години от Доменек Монтанер, представя много от модернизма.  Дворецът е от значение не само за каталунското музикално наследство, но като цяло за музиката.

Музеят „Пикасо“
Съединяването на дворец от ХІІІ в. с друг от ХІХ в. осигурява красива среда за един от най-интересните испански музеи, задължително място за почитателите на Пикасо. Като се почне от детските скицници и драскулки тук и там на деветгодишния художник (роден в Малага през 1881 г.), музеят осигурява рядката възможност да се проследи еволюцията на Пикасо като художник, особено в неговите ранни творби.


Санта Мария дел Мар (Santa Maria del Mar)
Най-красивата църква в града и вероятно най-добрата каталунска готическа постройка, с малко по-изчистена архитектура от обичайната готическа. Църквата създава усещането за обемност и богатство, личащо от фините стълбове и богато украсените куполи.


Парк де Колсерола (Parc de Collserola)
Зелената част на града. Веднага след края на града има парк с площ от 8000 хектара – 22 пъти по-голям от Central Park в Ню Йорк, както управниците му обичат да изтъкват. В него има всичко – от прекрасни градинки до луксозни хотели, но преди всичко големи свободни райони, в които може да почивате или да карате колело. До самият парк може да се стигне само с влак: от гара Каталония  (Catalunya Station) вземете влака до Тераса (Terrassa) или Сабадел (Sabadell) и слезте на Байксадор де Валвидрера (Baixador de Valvidrera). Близко до спирката има информационен център на парка.


Аквариума на Барселона (L'aquarium Barcelona)
Акулите са звездите на този средиземноморски аквариум. Той е разположен на края на булевард Ла Рамбла и е много близо до центъра на града.

Парк Гюел (Parc Güell)
Паркът Гюел е градина с архитектурни елементи, която е разположена на хълма Eл Кармел. Проектирана е от великият испански архитект Антонио Гауди. Построена е от 1900 до 1914г . и е част от историческото наследство на ЮНЕСКО.

Национален музей на изкуствата  (National Art Museum of Catalonia)
Национален музей на изкуствата е музей на визуалните изкуства в Каталуния, който се помещава в националния дворец. Дворецът е построен през 1929 г. заради проведеното тогава световно изложение.

Катедралата на Барселона (Cathedral of Santa Eulalia)
Катедралата Св.Еулалия или Катедралата на Барселона е готическа катедрала, която е и седалище на архиепископа на Барселона. Катедралата е строена в периода от XIII в. до XV в.

Триумфална арка (Arc de Triomf)
Триумфалната арка e построена за световното изложение през 1888 г. Тя е творение на архитекта Йосеп Виласека и Казанова. Построена от червени тухли в мавритански стил. На предният фриз има надпис „Барселона приветства всички нации“, на задния фриз пише „възнаграждение“.

Площад Каталуния (Plaça Catalunya)
Площад Каталуния е голям площад, намиращ се в централната част на Барселона. Той се счита за центъра на Барселона. Самият площад е пресечна точка на няколко по – известни булеварди като Ла Рамбла, Рамбла де Каталуния,  де Грация и др.

Статуята на Колумб (Columbus Monument)
Статуята на Колумб е 60 – метров паметник на Христофор Колумб.  Паметникът е построен за световното изложение на Барселона. Намира се на края известната улица Ла Рамбла.  Мястото на паметника не е избрано случайно.

Болница на Св. Кръст и Св.Пол (Hospital de la Santa Creu i Sant Pau)
Болницата на Св. Кръст и Св. Пол  е комплекс, построен в периода 1901 – 1930 г. и е творба на модерниста Луис Доменек и Монтанер. Тя е вписана в списъка за историческо наследство на ЮНЕСКО.

Интересни неща, които можете да правите в Барселона

Парка Тибидабо
Удивителен парк за семейства, който съществува вече сто години. Разположен е на най-високото място в града, откъдето се разкриват красиви гледки.


Турове из Барселона със сегуей
Два часова разходка из града с футуристично и екологично превозно средство. Туровете са за ограничен брой хора. Може да разчитате на лично обслужване и запомнящо се преживяване.

Зоологическата градина на Барселона
Тя се разполага с над 13 хектара от парка Цитадела – великолепна вековна градина, която е дом на около 7500 животни от над 400 вида от целия свят.


Трикси – турове с рикши
Направете този перфектен воден тур из Барселона във футуристична, екологична рикша с педали. Предлагат се турове на различни теми, които могат да продължат от 15 до 150 минути.


Тур с колела с дебели гуми
Това е един от най-добрите начини да разгледате всички забележителности из града. Този тур ще ви отведе там, където автобусите не могат и ще ви спести много време от разходките пеша.


Аквапарк Фантазия
Един от най-добрите аква паркове в Испания. Има 23 атракциона, 3 басейна, мини голф игрище и зони за почивка. Над 10 000 кв. км. зелени площи и над 900 маси за пикник.


Каталуния в миниатюри  
Това е най-голямото изложение на миниатюри в света и единственото в Испания. Запознайте се с монументите, сградите и големите постижения на царството.


Турове до Ноу Камп
Тази обиколка ви води до всички ъгли на легендарния стадион. Пред вас оживява историята на футболния клуб. Турът включва посещение на музея на отбора, където може да видите трофеи и снимки на клуба, както и лични предмети на футболните звезди.

Барселона (Barcelona) е столица на автономната област Каталония и вторият по големина град вИспания.

Първите сведения за населението на Барселона датират от Новокаменната ера, но самият град е основан като колония през І в. пр. Хр. от римляните, които нарекли колонията „Барчино” (Barcino). Няколко хиляди души живеели в колонията, която била оградена от защитна стена, останките от която могат да бъдат видени и до днес в старата част на Барселона. За повече от 200 години Барселона е била под мюсюлманско управление, последвано от християнска реконкиста, за да се превърне в графство на Династията на Каролингите, които управлявали Франкската държава и наследили Династията на Меровингите.

Влиянието на маврите и франките е оставило своя траен отпечатък върху Барселона, особено в по-старата архитектура на града. С появата на франките, Барселона и Каталония започват да оформят своя идентичност, различна от тази в Испания, като това е най-осезаемо в езика. Испанците и кастилците имат много арабски думи в говора, докато каталунците имат много френски. Ето защо каталонският не е испански език, а самостоятелен такъв, който е свързан с други римски езици.

Средновековието се оказва плодотворно за Барселона, тогава градът се установява като икономически и политически център на Западното Средиземноморие. Готическият квартал на Барселона (Barri Gotic) е свидетелство за блясъка и величието, на което се радва градът от ХІІІ-ХV век. Периодът от ХV до ХVІІІ век е време на упадък за Барселона, тогава градът се опитал да задържи икономическата си и политическа независимост. Разцветът на града започва отново в средата на ХVІІІ век с развитието на текстилната индустрия.

Историята на Барселона може да се разгледа из целия град. Най-старите райони са разположени в близост до морето, включително и пазарната зона, разхоложена в  готическия квартал (Barri Gotic). От другата страна на главния булевард Ла Рамбла (La Rambla) е известният квартал Равал (Raval). До 80-те години на ХХ в. това е бил бедняшки квартал, включващ и китайски квартал. Днес там може да намерите скъпи бутици и заведения.

Автобусни билети до Барселона.

Важна информация:

Валута: Евро (EUR)

Работно време на учреждения: от понеделник до петък от 09.30 до 13.30 и от 16.30 до 20.00 часа. Много заведения имат същото работно време и в събота, а в неделите са отворени до обяд. Моловете и големите магазини не затварят през обедната почивка.

Банките са отворени от понеделник до петък между 08.30 и 14.00 часа. Повечето офиси са отворени от понеделник до петък от 09.00 до 18-19.00 часа. През лятото това се променя и работното време за много бизнеси, особено тези в публичния сектор, е до 15.00. През август във фирмите работи само основния персонал, ако не са затворили. В ресторантите обяда се сервира от 14.00 до 16.00 часа, а вечерята от 21.00 до 23.30 часа или полунощ.

Интернет страници за Барселона: www.barcelonaturisme.comwww.bcn.eswww.spain.info

Вестници: La Vanguardia, El Periódico, El País, El Mundo 

Спешен телефон: 112 

Туристическа информация:

Туристически информационен център №1
Адрес:Площад Каталония (Plaça de catalunya) 17
Телефон: +34 932 853 834
Уеб сайт: www.barcelonaturisme.com
Работно време: всеки работен ден от 9.00 до 21.00 часа; не работи на 1 януари и 25 декември

Туристически информационен център №2
Адрес: Площад „Сан Жауме” (Plaça Sant Jaume)  - този информационен център е разположен в „Готическия квартал” (Barri Gotic) на Барселона на приземния етаж в сградата на общината.
Уеб сайт: ww.barcelonaturisme.com
Работно време: от понеделник до петък от 9.00 до 20.00 часа, в събота и в празнични дни – от 10.00 до 20.00 часа.; не работи на 1 януари и 25 декември

Туристически информационен център №3 – Централната гара на Барселона (Barcelona Sants railway station)
Адрес: Pl. dels Països Catalans
Уеб сайт: www.barcelonaturisme.com
Работно време: от понеделник до петък от 8.00 до 20.00 часа; събота, неделя и празнични дни – от 8.00 до 14.00 часа; от 24 юни до 24 септември – от 8.00 до 20.00 часа; не работи на 1 януари и 25 и 26 декември

Туристически информационен център №4 – Терминал 1 и 2 на летище Ел Прат (del Prat)
Уеб сайт: www.barcelonaturisme.com
Работно време: всеки работен ден от 8.00 до 20.00 часа.; не работи на 1 януари и 25 декември

Туристически информационен център №5 – булевард Ла Рамбла (La Rambla)
Адрес: Rambla dels Estudis, 115
Уеб сайт: www.barcelonaturisme.com
Работно време: всеки работен ден от 9.00 до 20.00 часа.; не работи на 1 януари и 25 декември

Туристически информационен център №6 – паметника на Христофор Колумб
Адрес: Площад Портал де ла Пау (Portal de la Pau)
Уеб сайт: www.barcelonaturisme.com
Работно време: от ноември до април - всеки работен ден от 10.00 до 18.30 часа; от май до октомври -  всеки работен ден от 9.00 до 20.30 часа.; не работи на 1 януари и 25 декември

Barcelona Card

Тази карта ви дава възможност да получите намаление за входа на много забележителности, безплатен вход за други забележителности, също така имате възможност да пътувате безплатно с градския транспорт, да използвате транспорт до летището.
Повече информация можете да видите тук.

Какво трябва да знаете?

Поща
Централният офис е на площад Антонио Лопес (Plaça Antoni López)  и е отворен от 08.30 до 21.30 часа от понеделник до събота. В неделя работи от 09.00 до 13.00, но само за определени услуги.

Аптеки
Аптеките в града се сменят в поемането на работата в нощните часове. Най-близката работеща аптека, ще бъде обявена на вратата на съседните и такива.

Денонощни аптеки
Farmàcia Alvarez
Адрес Passeig de Gràcia 26
Телефон: +34 933 021 124

Farmàcia Clapés
Адрес:  La Rambla 98
Телефон: +34 933 012 843

Зъболекари
Amigo Robira Carmen
Адрес: Av. P. Asturies 42
Телефон: +34 934 159 922

Centre Odontològic de Barcelona (голяма стоматогична клиника, където говорят много добър английски език)
Адрес: C/Calàbria 251
Телефон: +34 934 394 500

Телефонни кодове
Код на страната: +34
Код на областта: 093

Електричество
220 волта (125 волта в някои стари сгради), 50 Hz

Закони за алкохол
Нужната възраст за употреба на алкохол е 18 години. Алкохолни напитки има във всеки бар, хотел или кафе в града, но по закон не е позволено да се сервират на непълнолетни. Часовете за отварянето на баровете е различно. Могат да отварят  към 18.00 и да затварят към 02.00 часа. Нощните клубове и барове остават отворени дори и след изгрев.

Език
Има три официални езика в Каталония – кастилски (испански), каталонски и арански. Цялото население знае кастилски испански, а голяма част могат да говорят и на каталонски.

Бакшиши
Повечето скъпи ресторанти добавят 7% такса към сметката, а по-евтините я включват  в цените си. Това обаче не е такса за обслужване, така че се очаква бакшиш от 5 до 10%. По кафетата повечето хора просто оставят стотинките или закръглят сумата до цяло евро.
Не прекалявайте с бакшиша. Правителството изисква ресторантите и хотелите да включват таксите за обслужване в сметките – обикновено 15%.

Ето някои насоки: На пиколото по 1 евро за чанта; на камериерките по 1 евро на ден, може и повече ако сте щедри; за портиера  - 1 евро за помощ с багажа, 1 евро за спиране на такси. За таксиметровите шофьори добавете 10% върху сумата на апарата. По летищата като Барахас вМадрид и големите терминали, носачите на багаж ще ви дадат сметка с фиксирани цени.

И в ресторантите, и в нощните клубове се добавя 15% такса към сметката. Към това прибавете 3 или 5% бакшиш в зависимост от качеството на обслужването. Сервитьорите в луксозните заведения са свикнали с добавката от 5%, затова смятайте допълнителни 20%. Ако това ви изглежда прекалено, не трябва да забравяте, че първоначално обявената допълнителна такса се разделя между всички в заведението.

Бръснарите и фризьорите очакват между 10 и 15% бакшиш, гидовете обикновено – по 2 евро, въпреки, че не е задължителен, а портиерите по театрите и боевете с бикове – по 0.5 евро.
 

Милиони туристи пристигат в Дубай за традиционния шопинг фестивал в емирството през януари. Той се провежда от близо две десетилетия и продължава 32 дни. Дубай привлича годишно милиони туристи от цял свят, но всяка година за един месец градът става и световна столица на шопинга. Традицията води началото си от 1996 г. Миналата година фестивалът е бил посетен от 4 милиона и 300 хиляди туристи, сега организаторите очакват почти пет милиона посетители. Шопинг маниаци се стичат от целия свят.

 Най-големият от десетте търговски центъра на  столицата на Обединените арабски емирства, молът на Дубай, е един от най-големите подобни центрове в света. Открит през 2005 г., молът се смята от експертите за "курорт за пазаруване". Той съчетава по изумителен начин пазаруването, забавленията и разтоварването от стреса, заради което именно е рай за туристите и запалените по шопинга чужденци. Дубайският шопинг фестивал не е само трескаво обикаляне от магазин на магазин. След като туристът, ценител на пазаруването, е обиколил 466-те магазина, той има още много неща, които може да направи. Например може да отиде на разходка в развлекателния парк "Глобъл вилидж".  След изморителното пазаруване туристите могат да се порадват и на спиращото дъха водно светлинно шоу в залива на града. Или просто да послушат музика на някоя от многобройните сцени. А запалените скиори могат да се попързалят в най-известния в света закрит ски център, който също е част от Големия мол.

Най-голямата и пищна градина в света се нарича Miracle Garden и обхваща 72 000 кв.м.

 

Miracle Garden се намира в Дубай и е известна като едно от най-красивите места в света, създавани от човека.

 

Разположена на площ от 72 000 кв.м. тази уникална местност е построена върху пустинна площ и е дом за 45 млн. вида цъфтящи растения. Теренът е известен със сухотата си и неблагоприятни си климат, но за да се осигурят необходимите условия за растежа на цветното изобилие, архитекти и дизайнери конструират система за преработване на отпадъчни води, които да послужат за напояване. 

Всеки сезон в Miracle Garden е различен. Проектантите, които се грижат за ландшафта препоръчват на туристите, които имат възможност да се завръщат отново и отново в градините, да го правят през различно годишно време, за да се насладят на промяната, както в подредбата на цветята, така и в техните нюанси.  

"Вълшебната градина" на Дубай печели световен рекорд за най-дълга цветна стена преди две години.

 

1.Обединените арабски емирства (съкратено: ОАЕ, разговорно: Емиратите) са арабска държава, разположена в югоизточната част наАрабския полуостров в Югозападна Азия.

Тя включва 7 емирстваАбу ДабиАджманДубайРас ал-ХаймУм ал-КуейнФуджейра и Шарджа.

Обединените арабски емирства са разположени в Югозападна Азия, на бреговете на Персийския и Оманския залив. Стратегическото географско разположение на страната на южните подстъпи към Ормузкия пролив я прави важна транзитна точка в транспорта на нефт.[1]ОАЕ имат общи граници с Оман (около 450 km на югоизток и на североизток), Саудитска Арабия (около 530 km на юг и на запад) и Катар(около 19 km на северозапад).[2]

Площта на ОАЕ е около 77 700 km². Тази стойност е приблизителна, тъй като голяма част от границите на страната преминават през пустинни райони, не са строго определени и са предмет на спорове между отделните страни.[3] Не е изяснена и принадлежността на някои острови, оспорвани от Иран и Катар.

Бреговата линия на ОАЕ на Персийския залив е с дължина над 650 km. Голяма част от крайбрежните райони са заети от пресъхнали солени езера, достигащи далеч навътре в сушата. Най-голямото естествено пристанище е Дубай, но и на няколко други места, като Абу Даби и Шарджа, са изградени пристанища, позволяващи акостирането на големи кораби. Това се налага от малката дълбочина на Персийския залив и множеството малки острови и коралови рифове, разположени в близост до брега. ОАЕ имат и излаз на Оманския залив, но бреговата линия на страната е прекъсната от оманския полу-анклав Мусандам, разположен на южния бряг на Ормузкия пролив.

В южните и западни части на страната крайбрежната низина преминава в пясъчната пустиняРуб ел-Хали, продължаваща и в Саудитска Арабия. В тези пустинни области са разположени 2 големи оазиса - Лиуа на юг и Бурайми на изток (голяма част от който е на територията на Оман). В източната част на страната се намира планината Хаджар.

Климатът на ОАЕ е сух и горещ. През най-топлите месеци юли и август средните максимални температури по крайбрежието надхвърлят 48°C.[5] Средните минимални температури през януари и февруари са между 10°C и 14°C.[6] В края на лятото влажният югоизточен вятър, наричан шарки (на арабски: източен), прави крайбрежните области особено неприятни. Средното годишно количество на валежите по крайбрежието е под 120 mm (5 in), но в планинските части достига до 350 mm. Дъждовете често падат във вид на кратки интензивни порои, които наводняват сухите през останалото време речни корита.[7] Не са рядкост и силните пясъчни бурии.

История

 Основна статия: История на Обединените арабски емирства

Преди откриването на нефта по тези земи през 1950 г. ОАЕ е група от силно изостанали и неразвити държавици под протекцията на Великобритания. Петролната индустрия довежда до бърз икономически растеж и модернизация, което помага на емирствата да се освободят от британския контрол през първата половина на 1970-те год. По–голямата част от петрола на страната е открит в Абу Даби, което го прави най-богатото и силно измежду седемте емирства.

Държавно устройство

 Основна статия: Държавно устройство на Обединените арабски емирства

Политическа карта на емирствата (на руски)

Със стабилна икономика, поддържана от нефтената индустрия, ОАЕ се славят с един от най-високите стандарти на живот в света. Конституцията на ОАЕ, приета с независимостта през 1971 г. временно, а през 1996 г. окончателно, постановява федерално правителство, като оставя много власт на емирствата. Правителството има изпълнителна, законодателна и съдебна власт, като изпълнителната има най-големи правомощия. В страната няма политически партии и избори. От самото начало пред ОАЕ стоят много предизвикателства, за които мнозина смятат, че ще доведат новата федерация до провал. Страната е имала спорове за границите със Саудитска Арабия и Оман, а наред с това и вътрешни конфликти за власт между емирствата. Освен това още през 1971 г. Иран завзема островите Абу МусаТунб ал Кубра и Тунб ас Сухра в Персийския залив, за които ОАЕ са предявявали претенции преди това.

Политически страната е стабилна от десетилетия, водена от емира на Абу Даби шейх Зайед бин Султан ал-Нахаян до неговата смърт през 2004 г. Той е наследен на поста владетел на Абу Даби от най-големия си син шейх Халифа бин Зайед ал-Нахаян, който става и президент на ОАЕ. Въпреки че държавните институции са близки с тези в демократичните страни, най-важните и отговорни постове се предават по наследство, като всяка управляваща фамилия представя своя народ. Политиката е процес на задоволяване на претенциите на управляващите фамилии, а също така и на заможните търговци и духовни водачи.

Седемте емирства и техните сегашни владетели

  • Flag of Abu Dhabi.svgАбу Даби - шейх Халифа бин Зайед ан-Нахаян, от 2004 г.

  • Flag of Ajman.svgАджман - шейх Хумаид бин Рашид ал-Нуайми, от 1981 г.

  • Flag of Dubai.svgДубай – шейх Мохамед бин Рашид ал-Моктум, от 2006 г.

  • Flag of Fujairah.svgФуджейра – шейх Хамад бин Мухамад ал-Шарка, от 1974 г.

  • Flag of Sharjah.svgРас ал-Хайм – шейх Сауд бин Сакр ал-Касими, от 2010 г.

  • Flag of Sharjah.svgШарджа – д-р шейх Султан бин Мухамад ал-Куасими, от 1987 г.

  • Flag of Umm al-Qaiwain.svgУм ал-Куейн – шейх Рашид бин Ахмад ал-Муала, от 1981 г.

За Дубай спокойно можем да кажем,че е в сила твърдението- Всичко, което блести е злато.

Дубай (Dubai) днес е ярък и забавен град. Известен с пясъците, слънцето и отличните си търговски центрове, някога той е бил спокойно градче със селски къщурки от корал и гипс, построени от персийските търговци и палмови хижи, подслонявали бедуинските рибари и търсачите на перли. Днес джамиите и кулите на Стария Дубай се оглеждат в новите блестящи небостъргачи. Дързостта на градските управници е смайваща. Да построят хотели, не на брега, а точно във водата?! Строят се изкуствени острови със 120 км плажна ивица.

Процъфтяващ като основния търговски център на средния изток, оживеният Дубай – обикновено рибарско селище само до преди 60 години, през последното десетилетие се превърна в най-желаната туристическа дестинация. Горещият но сух климат, смекчен от бризовете от Арабския залив, чарът на мистичната пустиня, страхотните плажове и шанса да се докоснете до арабската култура, докато се наслаждавате на западните удоволствия, са само част от неустоимото изкушение. 

Нищо в Дубай не е наистина старо, но ако обичате авангардна и модерна архитектура никъде по света не може да не може да бъдете впечатлени така, както в най-големият метрополис в Обединените арабски емирства. Дубай се разраства и то бързо. Тук може да видите 700-метровата кула на Дубай, първият подводен хотел – Хидрополис и и т.нар. атракция "Светът" – удивителен архипелаг от 250 сътворени от човека острови, подредени, така че да представляват карта на земното кълбо. 

Тук вече са издигнати оформения във вид на платноходка Burj Al Arab Hotel – най-високия в света хотел, закрития център за зимни спортове Ски Дубай, в мола Mall of the Emirates, където може да карате ски само на хвърлей разстояние от пустинните дюни. Градът е голям, а и климатът е такъв, че ще ви се наложи да ползвате много таксита и автобуси. Въпреки това има и удобни места за разходка, особено около Залива (Creek) – привлекателна ивица вода, която пресича града. Около 80% от обитателите са чужденци – не само от Европа и Северна Америка, но и от целия Среден и Далечен изток. Това превръща Дубай в един от най-космополитните градове в света.

-Абу Даби(на арабскиأبوظبي, баща на газелата) е името на най-голямото от 7-те емирства, които образуват Обединените арабски емирства(ОАЕ), както и на столицатана емирството и на ОАЕ. Намира се в централната част на крайбрежието на ОАЕ.

Град Абу Даби

Селището е основано през 1760-те год. Става седалище на владетелите на емирство Абу Даби през 1795 г.

Наличието на сладководен извор на острова става причина за неговото населяване и построяването на форт. Островът придобива важност в по-късни години, главно след откриването на нефтени залежи. Въпреки че е столица, седалището на управляващото семейство Ал Нахиян е Ал Айн, намиращ се в едноименния оазис на около 160 км от Абу Даби.

След 1960-те год., когато наблизо е открит петрол, Абу Даби много бързо се разраства. Според данните за населението от 2000 г. в града живеят около 1 милион души, от които около 80% емигранти.

Емирство Абу Даби

Абу Даби е най-голямото и най-населеното емирство в страната. Заема площ от близо 67 500 кв. км, което прави около 93,7676% от територията на ОАЕ. Населението му е 896 751 души (2009). По суша се простира на юг до оазиса Лиуа, където са едни от най-големите пясъчни дюни, а на изток - до древния оазис Ал Айн.

Дългата му брегова линия - плитководният Южен залив, простиращ се от основата на Катарския полуостров на запад до границата с емирство Дубай на североизток, е място, където преди е било силно развит ловът на бисери. Когато тази индустрия запада, откриването на петрола в Южния залив съживява икономиката на Абу Даби. През 1962 г. Абу Даби става първия емират, който изнася нефт от находището Ум Шаифч.

- Burj Khalifa

Бурж Халифа е тържество на човешките инженерни и платежни възможности. Многоетажната сградата бе довършена по време на имотния бум в Обединените арабски емирства, няколко седмици преди финансовия срив в Дубай. Едни от най-високо разположените офиси в света останаха празни. Хотелската част на най-високата сграда в света, построена през 2010 г., постоянно е пълна. В нея си резервират стаи заможни гости от богатия на петрол район на Персийския залив. Две трети от офис пространствата в популярната сграда, символ на Дубай, обаче така и не са били запълнени, сочи репортаж на BBC. 20 етажа от нея са необитаеми. Ескперти от индустрията обаче сочат, че цената на наемите е непосилно и нелогично висока. Тя е два пъти по-скъпа от тази на офис имоти, разположени на 50 метра от небостъргача.

Освен това особеният, уникален дизайн на помещенията в издължената сграда означава, че офис пространството е специфично и ограничено. На големите компании се налага да наемат няколко етажа. Със своите 828 м Бурж Халифа в момента е най-високата сграда в света. Но дубайският небостъргач с какво още да ви смае. Вижте 10 от най-удивителните факти за Кулата на Халифа: - За да още по-футуристично впечатление Бурж Халифа има не обикновени, а двуетажни асансьори. Те са и най-бързите в света, като се има предвид, че имат най-голямо разстояние за изминаване. Всеки от 57-те асансьора в сградата може да се движи с 18 м/с (близо 65 км/ч)
- Името на небостъргача е сменено в последния момент. По време на строежа и последните дни преди официалното откриване целият свят очаква представянето на кулата Бурж Дубай. Оказва се обаче, че Дубай е натрупал няколко милиарда долара дългове и се обръща за помощ към съседа си Абу Даби. Това води до смяна на името на Бурж Халифа - на президента на Обединените арабски емирства шейх Халифа бин Зайед ал Нахаян. - В кулата има автомат за злато. Ако се качите на наблюдателната площадка на който и да е друг небостъргач по света, ще можете да си купите за сувенир тениска, магнит за хладилник или керамична фигурка. На Бурж Халифа обаче освен всичко това има и автомат за злато. Срещу няколко банкноти кеш можете да се сдобиете със златна монета или миниатюрно златно кюлче.
Тук се намира най-високо разположения ресторант в света. Казва се At.mosphere и си има собствен асансьор, за да не се тъпчете заедно с туристите. - Сградата се люлее с отклонение 1,50 метра в горната си част. Като се има предвид, че е построена върху песъчлива основа и я веят често доста бурни пустинни ветрове, това отклонение е удивително малко и почти не се забелязва.

За да бъдат измити всички прозорци, са нужни около четири месеца. И това само ако едновременно работят 36 чистачи и цялата апаратура. Самопочистващата система за 24 348-те прозореца струва над 8 милиона долара. - На най-престижния адрес има и 900 жилищни апартамента. При това не са толкова скъпи, колкото си мислите – само няколко месеца след откриването на кулата цените им падат с 40% заради твърде голямото предлагане и намалялото търсене. Най-високият апартамент е на 109-ия етаж.

-Mool Dubai

Няколко са моловете в света,които наистина могат да се нарекат мега молове. Такъв е China Mall със своите 600 000 м2 РЗП. Тук ще Ви запознаем с Dubai Mall, той се подрежда на 6то място в света със своите 350 000 м2 търговски площи. НО, едно голямо “но….с прилежащите си площи и атракциони той се простира на изумителните 1 124 000 м2. Това вече е невероятно.

Dubai Mall е част от комплекса Бурж Халифа, чието построяване е струвало 20 млрд. долара. Той отваря през 2008 година и в него има много възможности за забавление, осен магазините, които са над 600.

Освен над 1000 магазина, Dubai Mall разполага с киносалон с 22 зали, реплика на лондонската улица Regent Street, ледена пързалка и др. атракциони. Този мол е най-посещаваният в света – през 2011 година от тук са минали 54 милиона души. Според Dubai Chronicle – Apple ще отварят тук първия си магазин в Близкия изток. В мола се провеждат най-различни събития.

В огромния аквариум живеят над 33 000 морски видове. Дори има тунел, под аквариума, от който има чудесна гледка към водните животни. Тук има ледена пързалка с олимпийски размери – първата такава в Дубай.

На 124-ия етаж на Бурж Халифа има площадка за наблюдение на града. Има дори басейн.

Вечер има светлинно шоу, което привлича много посетители.

-Бурдж ал Араб“ (на арабскиبرج العرب) е луксозен 7-звезден (често погрешно изписван като 5 звезден) хотел в ДубайОбединени арабски емирства. Със своите 321 м той е четвъртият най-висок хотел в света.

Уникалната сграда е построена върху изкуствен остров, отдалечен на 280 м от брега на Персийския залив, свързан с него чрез тесен мост, който минава над самата водна повърхност.

Строежът на хотела започва през 1994 г. и е отворен за гости на 1 декември1999 г. Хотелът има формата на корабно платно. На самият му връх има площадка за хеликоптери и ресторант Ал Мунтаха с гледка към океана.

Любопитен е фактът, че архитектът се бил заканил, че ще построи най-големия християнски символ в ислямска държава и дефакто го е направил. Погледнат от към морето, очертанията на хотела (основната конструкция по вертикала и кръстосания висящ ресторант на върха на конструкцията) наподобяват "християнски кръст". Именно поради тази причина шейхът, поръчал строителството и собственик на хотела, е забранил снимането му в гръб.

В „Бурдж ал Араб“ няма стандартни стаи. Най-малкият апартамент заема 169 м2, а най-големият - около 780 м2. Цената за нощувка варира между 1000 $ и 15 000 $. Кралският апартамент е най-скъп - 28 000 $.

Повечето изследователи виждат бъдещето на човечеството в рамките на земната атмосфера, други направо в космоса. По-рядко проектите и плановете са свързани със слизането на човека дълбоко в моретата и океаните. Но тъй като засега в овладяването на междузвездното пространство сме направили само една малка крачка по дългия път, то морските дълбини като че ли изглеждат по-реалистично място за дом на човека през 2159 г. примерно. В настоящето обаче е трудно да се каже доколко океаните са бъдещето на хората, или подобни идеи са по-скоро за ексцентрични мегаломански проекти, за правене на пари и търсене на популярност. Този въпрос може да си зададем на фона на намерението за създаване на подводен хотел в Дубай. Според архитекти и строители има едва няколко места в света, където подобни мечти биха се превърнали в реалност. Затова и големите пропорции на съвременните архитектурни чудеса се виждат по-скоро като миражи в пустинята. Така не е изненада, че именно до пясъчните брегове на емирството е предвидена поредната грандоманска конструкция.В крайна сметка Дубай е дом на най-големите небостъргачи, най-скъпите молове, най-луксозните места за почивка, изобщо най-най от всичко.

Идеята за подводен хотел, наречен "Хидрополис", съвсем не е нова - още преди 8-9 години германският архитект Йоахим Хаузер създаде проекта, но едва преди три години успя да осигури финансирането му. С подкрепата на принца на Дубай Мохамед бин Рашид ал Мактум няколко компании започнаха феноменалния строеж, а като цяло в работата се включват 150 фирми. Тяхната инвестиция засега е около 600 млн. долара.
Най-общо хотелът ще се състои от три елемента - земна станция, където гостите ще бъдат приемани, свързващ половинкилометров тунел, през който те ще бъдат превозени във влакче до хотела - основната сграда със стаите. Излишно е да се казва, че това ще бъде не само най-голямата съвременна конструкция в света, но и първият подводен луксозен хотел. Той ще е разположен на площ от 260 хектара - колкото е лондонският Хайд парк. 
"Хидрополис" не е просто проект, той е страст, обяснява архитектът му Хаузер. Има много визии за

 

колонизиране на морето

 

- още от времето на Жул Верн и до съвременните японски архитекти. Никой обаче не е реализирал мечтата си, казва Хаузер. Това според него е основното предизвикателство - да осъществи идеята, която не е могла да стане факт векове наред, а именно - да направи живота във водата възможен. 
Оригиналната идея за "Хидрополис" се разгръща заради страстта на Хаузер към водата и моретата. Той казва: "80 на сто от човешкото тяло е вода, в природата - процентът е същият, без вода няма живот." Затова и "Хидрополис" в някаква степен има за цел да възпроизведе човешкия организъм чрез архитектурния си дизайн. Хаузер вижда в проекта директна аналогия на физиологията на хората и дизайна. Според него хотелът си има нервна и сърдечно-съдова система, моторна дейност, синуси и т.н. 
Това

 

сюрреалистично пространство

 

ще се намира в изкуствена лагуна близо до бреговете на Дубай. В подводната му част, която е на дълбочина от 20 до 66 метра, ще има 230 стаи, барове, ресторанти, СПА център, козметичен салон и модни бутици, дори подводен плаж... Предвидена е и конферентна зала, която ще е под прозрачен купол. Вероятно нощувката в една стая няма да е по-малко от 5500 долара. С ескалатори гостите ще се спускат в 22 херметично затворени кабинки до градинки от коралови рифове.
Уникалното на хотела е, че той ще има съвременен противоракетен радарен комплекс, който ще пази гостите при евентуални терористични заплахи. Заради изискването за здравина стените ще бъдат от метал, прозорците - от акрилова пластична материя с висока якост. През деня тя ще бъде прозрачна, а през нощта ще се затъмнява с помощта на специален датчик. За по-добрата безопасност на хотела структурата е разделена на няколко автономни отсека, които в случай на заплаха ще се затварят с водонепроницаеми врати. 
Кандидатите за силни усещания вече трябва да започнат да събират пари за нощувки, ако искат да са сред първите гости на света на капитан Немо. Останалите ще могат да разчитат само на виртуални обиколки отдалеч.

"Хидрополис" съвсем не е единствената идея за подводен хотел, която може да стане факт в близко време. Конкуриращият го проект се нарича "Посейдон" и е измислен от американския инженер Брус Джоунс. Първоначално той искал да построи комплекса си при Бахамите. По-късно обаче решил, че остров Фиджи е по-подходящо място за амбициозната структура. Тя ще бъде потопена на дълбочина от 20 метра. Инвестициите, нужни за строежа, са доста по-скромни - около 140 млн. долара. По-ниският бюджет се дължи на това, че хотелът ще бъде "едва" с 20 апартамента, два VIP комплекса, ресторант и бар. Клиентите на хотела ще могат да стигнат до него с подводница или през специален тунел. Те ще плащат към 1500 долара за нощувка. Хотелът ще бъде на площ от почти 20 000 кв. метра, върху които ще се разположат две големи зали. Те ще се съединяват с дълъг коридор, а от двете му страни ще се намират апартаментите. Вратите, които са един от най-важните елементи на подводния хотел, ще са изработени от огнеупорни пластмасови материали.

Бурж Халифа е тържество на човешките инженерни и платежни възможности. Многоетажната сградата бе довършена по време на имотния бум в Обединените арабски емирства, няколко седмици преди финансовия срив в Дубай. Едни от най-високо разположените офиси в света останаха празни. Хотелската част на най-високата сграда в света, построена през 2010 г., постоянно е пълна. В нея си резервират стаи заможни гости от богатия на петрол район на Персийския залив. Две трети от офис пространствата в популярната сграда, символ на Дубай, обаче така и не са били запълнени, сочи репортаж на BBC. 20 етажа от нея са необитаеми. Ескперти от индустрията обаче сочат, че цената на наемите е непосилно и нелогично висока. Тя е два пъти по-скъпа от тази на офис имоти, разположени на 50 метра от небостъргача.

Освен това особеният, уникален дизайн на помещенията в издължената сграда означава, че офис пространството е специфично и ограничено. На големите компании се налага да наемат няколко етажа. Със своите 828 м Бурж Халифа в момента е най-високата сграда в света. Но дубайският небостъргач с какво още да ви смае. Вижте 10 от най-удивителните факти за Кулата на Халифа: - За да още по-футуристично впечатление Бурж Халифа има не обикновени, а двуетажни асансьори. Те са и най-бързите в света, като се има предвид, че имат най-голямо разстояние за изминаване. Всеки от 57-те асансьора в сградата може да се движи с 18 м/с (близо 65 км/ч)
- Името на небостъргача е сменено в последния момент. По време на строежа и последните дни преди официалното откриване целият свят очаква представянето на кулата Бурж Дубай. Оказва се обаче, че Дубай е натрупал няколко милиарда долара дългове и се обръща за помощ към съседа си Абу Даби. Това води до смяна на името на Бурж Халифа - на президента на Обединените арабски емирства шейх Халифа бин Зайед ал Нахаян. - В кулата има автомат за злато. Ако се качите на наблюдателната площадка на който и да е друг небостъргач по света, ще можете да си купите за сувенир тениска, магнит за хладилник или керамична фигурка. На Бурж Халифа обаче освен всичко това има и автомат за злато. Срещу няколко банкноти кеш можете да се сдобиете със златна монета или миниатюрно златно кюлче.
Тук се намира най-високо разположения ресторант в света. Казва се At.mosphere и си има собствен асансьор, за да не се тъпчете заедно с туристите. - Сградата се люлее с отклонение 1,50 метра в горната си част. Като се има предвид, че е построена върху песъчлива основа и я веят често доста бурни пустинни ветрове, това отклонение е удивително малко и почти не се забелязва.

За да бъдат измити всички прозорци, са нужни около четири месеца. И това само ако едновременно работят 36 чистачи и цялата апаратура. Самопочистващата система за 24 348-те прозореца струва над 8 милиона долара. - На най-престижния адрес има и 900 жилищни апартамента. При това не са толкова скъпи, колкото си мислите – само няколко месеца след откриването на кулата цените им падат с 40% заради твърде голямото предлагане и намалялото търсене. Най-високият апартамент е на 109-ия етаж.

Дубай е известен със своите лъскави, огромни и високи комплекси с необичайни форми. За разлика от тях, One&Only The Palm е далеч от шума на мегаполиса, заобикоен от градини, басейни и плажове и ... няма грандомански размери! 
Намира се на един от „клоните” на Палмовия остров (Palm Jumeirah) във водите край Дубай.

Главната сграда е в мавритански стил, с 35 стаи и апартаменти, всяка със свой балкон. Има и още 90 места а настаняване, някои от които с директен достъп до плажа или пък с отделен басейн. А ето как може да се разглезите: Една вечер в комплекса можете да започнете с вечеря в Stay – един от трите ресторанта на френския майстор готвач Яник Алено. Там можете да изберете сами продуктите за вашето ястие и да гледате как го приготвят пред очите ви. След вечеря се върнете на главния басейн, настанете се удобно на някой диван и завършете мъзеливата си вечер с традиционно арабско наргиле.

Страница 1 от 3

Вход в сайта

Google+