Google+ Геният на природата и времето, разпилян из най-различни феномени от Азия до Южна Америка
Last Minute Оферти
ribbon

rila_1

Боровец - Хотел Рила

Нова Година в Хотел Рила, най внушителният Боровец

Виж повече...

 
 
ribbon

808 1

Велинград - Двореца

Пакет Коледа 2014 в СПА хотел Двореца

Виж повече...

ribbon

Stream 11

Зимна приказка в Пампорово

Коледа и Нова Година в апарт-хотел
Стрийм Ризорт!

Виж Повече...

ribbon

DSC 7033

Нова Година в Чифлика

Незабравимо изживяване в СПА хотел Балкан

Виж повече...

Геният на природата и времето, разпилян из най-различни феномени от Азия до Южна Америка

Оценете
(0 гласа)

Ако можеха да пътуват, някои хора щяха да го правят, ако не постоянно, то нездравословно често. Когато говорим за пътувания, най-често става дума за посещаване на градове. Те обаче може би са най-лесният избор в цялата ситуация.

Планетата ни е изключително богата на смайващи, шокиращи, и подлежащи на магнетични определения места, които могат да събудят възхищение и преклонение у човека. "Фокс Нюз" предлага един подбран списък от някои не само интересни, а направо страхотни и величави природни творения на нашата планета.

 

Nature phenomena sites_1Пещерата Джейта, Ливан

 

Пещерата Джейта е по-скоро система от две самостоятелни, но свързани помежду си пещери, чиято обща дължина прави Джейта най-дългият пещерен комплекс в Ливан. Подземната забележителност, намираща се в непосредствена близост до Бейрут, привлича хиляди посетители със свежите си, ярки цветове, и огромни и разнообразни сталактитни формации. Един от най-големите сталактити в света се намира именно тук, надхвърлящ 8 метра като големина.

 

Планината Рорайма, Гвиана/Бразилия/Венецуела

Масивното плато е разположено на границата между три страни – Венецуела, Бразилия, и Гвиана. Три-четвърти от него се намират на венецуелска територия. Рорайма е една от най-старите геоложки формации на света и датира от преди 2 милиарда години.

Платото е обградено от всички страни от скали, високи близо 400 метра, които формират изолирана и наистина уникална екосистема. Наоколо са разположени и много кристални корита, осеяни с огромни кристални формации. Дестинацията е едно от любимите предизвикателства за редица катерачи.

 

Nature phenomena sites_1"Окото" на Сахара, Мавритания, пустинята Сахара

 

"Окото“ на пустинята Сахара е още знайно като структурата Ришат. Геоложкото образувание се състои от варовик и палеозойски кварцити, които формират концентрични кръгове с диаметър около 50 километра. В началото на изследванията около интересния феномен, специалистите мислят, че Ришат всъщност е кратер, но впоследствие се лансира теорията, че "окото“ е продукт на мощна ерозия.

Интересното е, че Ришат може да се види и от Космоса.

Кратерът Дарваза, Туркменистан

Кратерът Дарваза е познат и като "Вратата към Ада“. Образуванието е широко близо 60 метра, а на дълбочина достига до около 20 метра. Местоположението му е в пустинята Каракум, Туркменистан.

Огънят, тлеещ във „вратата“, се подхранва от природен газ, като кратерът гори през цялото време за последните 38 години! Интересното е, че това не е природно образувание, а резултат от инцидент при изследването на газовото находище от времето на Съветския съюз. Геолозите съвсем случайно са се натъкнали на масивно подземно находище на природен газ, което обаче е било кухо като пещера. Така земята се е сринала, а съоръженията за сондаж са попаднали вътре.

За да предпазят околноживущите граждани, пък и да не допуснат разнасяне на отровни газови изпарения, специалистите решават да запалят находището, за да унищожат газовите залежи. Е, кратерът гори от 38 години, осветяващ нощта, без да дава каквито и да е признаци за приключване на светлинното шоу.

 

 

 
Прочетена 1308 пъти

Вход в сайта

Google+